✔ Meer dan 30 jaar ervaring   ✔ Gediplomeerd coach   ✔ Betrokken   ✔ Professioneel   ✔ Duidelijk

HomeMethodesTeken je gesprek

Teken je gesprek

Teken je gesprek: Een Kleurrijke Methode voor Zelfinzicht

In mijn coachpraktijk, MetMariëtte, maak ik graag gebruik van de methode “Teken je gesprek”, ontwikkeld door Adinda de Vreede, om mijn cliënten te helpen zichzelf beter te leren kennen en inzicht te krijgen in hun gedrag. Deze unieke methode maakt gebruik van kleuren om verschillende aspecten van situaties en emoties te verduidelijken. Groen staat voor positieve aspecten, oranje voor minder positieve en rood voor negatieve aspecten. Dit gebruik van kleuren helpt om gesprekken op een kernachtige, overzichtelijke en visuele manier weer te geven.

Hoe het Werkt

Tijdens de coachingssessies noteer ik stap voor stap de gedachten op een groot vel. Alles wat er gebeurt, gezegd en gevoeld wordt, wordt vervolgens gevisualiseerd op papier met passende kleuren en symbolen. Zo ontstaat er een heldere weergave van het gesprek en het probleem vanuit een afstandelijk perspectief.

Voor Diverse Doelgroepen

“Teken je Gesprek” is bijzonder waardevol gebleken voor volwassenen, kinderen en jongeren met verschillende hulpvragen. Ook ouders hebben baat bij deze methode. Door te tekenen kunnen gedachten en gevoelens op een tastbare manier worden geuit, waardoor de communicatie, zelfinzicht en groei worden gestimuleerd.

Kleuren als Gids naar Emotionele Expressie

Een van de sjablonen die ik vaak gebruik, is het “Dit gaat goed en dit gaat niet goed” sjabloon. Hiermee kunnen cliënten hun gedachten en gevoelens over bepaalde situaties visualiseren. Ze kunnen de positieve elementen met groen markeren en de minder positieve met oranje, terwijl rode markeringen de negatieve aspecten aangeven. Dit helpt hen om duidelijk te zien wat er goed werkt in hun leven en welke aspecten aandacht nodig hebben.

De Ketting van Gebeurtenissen: Een Tijdlijn van Emoties

Een ander nuttig sjabloon is de “Ketting van gebeurtenissen”. Hiermee kunnen cliënten de opeenvolging van gebeurtenissen in een bepaalde situatie of een terugkerend patroon in hun leven illustreren. Ze kunnen elke schakel in de ketting met verschillende kleuren aangeven, afhankelijk van hoe positief, minder positief of negatief die gebeurtenis was. Door de ketting van gebeurtenissen te bekijken, kunnen cliënten een beter begrip krijgen van hoe bepaalde situaties zich ontwikkelen en welke gebeurtenissen mogelijk invloed hebben op elkaar.

Emotionele erkenning en groei

Het gebruik van kleuren in combinatie met de sjablonen helpt cliënten om op een dieper niveau met hun emoties om te gaan. Ze kunnen gevoelens identificeren die ze misschien eerder hebben onderdrukt of genegeerd. Het erkennen van deze gevoelens is een belangrijke stap in het verkrijgen van inzicht in hun gedrag en reacties op verschillende situaties.

Zelfontdekking en Reflectie

Door de positieve aspecten in groen te markeren, worden cliënten aangemoedigd om te reflecteren op wat er goed werkt in hun leven. Dit kan hen helpen om hun sterke punten en hulpbronnen te benadrukken en deze verder te ontwikkelen. Tegelijkertijd kunnen ze de oranje en rode aspecten verkennen om te begrijpen waar mogelijke uitdagingen liggen.

Coaching

Als coach speel ik een begeleidende rol in dit proces. Ik moedig mijn cliënten aan om open te staan voor hun intuïtie. Het doel is om hen bewust te maken van hun eigen gedachten en gevoelens, zodat ze beter kunnen begrijpen waarom ze bepaalde beslissingen nemen of op een bepaalde manier reageren.

Een kleurrijk pad naar persoonlijke groei

Het gebruik van kleuren en sjablonen in Teken je gesprek maakt het coachingsproces speels en creatief. Cliënten voelen zich vaak meer op hun gemak om zichzelf te uiten en te verkennen zonder zich beperkt te voelen door woorden. Deze benadering heeft zich keer op keer bewezen als een effectieve manier om mijn cliënten te helpen groeien, inzicht te krijgen in hun gedrag en emotionele uitdagingen te overwinnen. Het is inspirerend om te zien hoe cliënten bloeien en positieve veranderingen in hun leven teweegbrengen door middel van deze kleurrijke en doeltreffende methode.

De praktijk heeft het KIWA keurmerk en SKJ registratie voor jeugd en gezinsprofessionals. 

Gediplomeerd Ecologisch Pedagoog, Master Special Educational Needs, Basiscoach en Coach systemisch werken.

Aangesloten bij het NOBCO (Nederlandse Orde van Beroepscoaches)